I agree with Terms and Conditions and I've read and agree Privacy Policy.

Sending...
Your message has been sent, thank you! Close this notice
Please try again. Close this notice

За връзка с нас

Ако имате въпроси може да ни потърсите или да ни пишете.

Телефон:
0887759394

Еmail:
nikolai.xman@gmail.com

Варна Шумен Разград
Image

Депресия

Какво трябва да знаем за диагнозата депресия

Това което психиатрите разбираме когато се каже „депресия“ е различно от това което всички останали разбират когато се каже депресия. Диагноза „депресия“ като отделна болест, няма в международната класификация на болестите 10та ревизия, която към момента действа в Европа. Затова ще говорим за „депресивен синдром“. Такъв синдром можем да срещнем при рекурентно депресивно разстройство, депресивен епизод в рамките на биполярно афективно разстройство(БАР), органично депресивно разстройство и др.

Кои са най-важните симптоми на депресивният синдром.

Тъга – за да разберем какво е усещането, нека си представим как бихме се чувствали когато почине член на семейството. Така се чувстват депресивно болните, когато отговарят на критериите за депресивен с-ом. Разбирате какво тежко страдание е депресията. Разбира се не винаги тъгата е толкова силно представена.

Чувството за вина – най-често пациентите се чувстват виновни за причинени вреди на някой близък, за което заслужават наказание. Представете си, че по ваша вина някой е загубил здравето си, разорил се е или е починал. Как бихте се чувствали. По този начин се чувства пациент страдащ от депресия. Разликата е, че обикновено вината не е толкова голяма, въпреки, че може да има такава, колкото е голямо чувството за вина. Тук трябва да имаме в предвид, че хората склонни към депресия имат силно развита съвест, те са акуратни, търсят обикновено вината в себе си.

Не изпитвам удоволствие – това състояние в психиатрията се нарича „анхедония“. Не мога да изпитвам удоволствие от нищо, което преди това ми е носело такова. Обикновено не ти носи удоволствие, храненето, секса, излизането с приятели, гледането на филми, игрите на компютъра, комуникацията с приятели в нета и т.н. Представете си, че живеете без никакви удоволствия. Как бихте се чувствали в такава ситуация.

Нямам енергия – всички ежедневни задължения в къщи и на работното място се извършват с огромни усилия. Дори дейности като къпане, изчистване на стаята, отиване до супермаркета и т.н. костват неимоверни усилия. В най-тежките форми на депресивния синдром, пациентите изобщо не могат да станат от леглото.

Тревожността в смисъл на „очаквам нещо лошо да се случи всеки момент“ не е характерна за депресивните разстройства. Тя влиза в т. нар. тревожен синдром. Често двата синдрома се преплитат, но винаги единия е водещ. Тревожността винаги е с по-добра прогноза от депресията. Това означава, че ако тревожният синдром е водещ, прогнозата е по-добра.

Много важно е да се знае, че подходите в лечението са различни при двете състояния. Тоест използват се различни лекарства, и в двата случая първо средство на избор са антидепресантите, но от различни групи в различни комбинации, в различни дози. Освен това лекарствата не са единственото средство за лечение на депресивният и тревожният синдром. Освен тях се прилага и психотерапия. Както при лекарствата и тук се използват различни психотерапевтични техники при тревожните и депресивни разстройства. Част от лечението е също даване на изчерпателна информация на пациентите за тяхното състояние, тоест състоянието им излиза от неизвестност което облекчава страданието (разбирам какво точно ми има, каква е прогнозата).

Ето защо преди да започнем да лекуваме пациент с депресия трябва да сме напълно наясно какво точно е състоянието му, да поставим диагноза, след което да определим подходите в лечението. Да имаме план с какво да започнем и как да продължим в случай, че няма ефект от започнатото лечение. Затова ако имате съмнение за депресия винаги се консултирайте с лекар психиатър и в никакъв случай не се доверявайте на други специалисти като невролози, психолози и т.н. Както ако имате инсулт, епилепсия, множествена склероза, паркинсонова болест, менингит и т.н. не трябва де се доверявате на друг специалист освен невролог.

Image

Приятелска атмосфера
за всички ваши мисли

Научете повече за нас