I agree with Terms and Conditions and I've read and agree Privacy Policy.

Sending...
Your message has been sent, thank you! Close this notice
Please try again. Close this notice

За връзка с нас

Ако имате въпроси може да ни потърсите или да ни пишете.

Телефон:
0887759394

Еmail:
nikolai.xman@gmail.com

Варна Шумен Разград
Image

Поведение на родителите поощряващо агресията

  1. собствен модел на поведение – такива родители също са често агресивни. Ако вие сте агресивни няма как детето да бъде по-различно.

2. използване на физически наказания, особено ако не се обяснява защо се наказва. В много случай смятаме, че децата разбират много добре защо ги наказваме, като не считаме за нужно да им обясняваме. Разбирането на децата, особено в предучилищна възраст, за добро и зло, за това как се чувстват другите и т. н. е различно от това на възрастните. Затова когато наказваме детето си за някаква лоша постъпка, трябва да сме напълно сигурни, че то е разбрало защо е наказано. В противен случай то ще възприеме наказанието като агресия към него и липса на обич.

3. загуба на контрол върху детето съчетано с непълноценно отношение с него – не достатъчно познаване, отчуждение, безразличие към страданието на детето.

4. Незаинтересованост и търпимост на агресивно поведение. Често във филмите добрия полицай е агресивен към лошите. От това децата научават, че когато е „справедливо“ съвсем естествено е да бъдат агресивни. Тази „справедлива“ агресия, може да се поощрява от родителите. Често родителите казват: „ако те ударят ще ги удариш и ти… няма да се оставяш да те бият“. Родителите казват това с идеята децата да не се оставят да ги бият другите. Но от това дете на 7 години ще разбере, че агресията е желана и справедлива в определени ситуации. Само, че дете на 7 години, дали ще може да прецени правилно кога агресията е „справедлива“ ? Често те преценяват кое е „справедливо“ само за самите тях. По този начин, лесно оправдават своята агресия.

Image

Приятелска атмосфера
за всички ваши мисли

Научете повече за нас