I agree with Terms and Conditions and I've read and agree Privacy Policy.

Sending...
Your message has been sent, thank you! Close this notice
Please try again. Close this notice

За връзка с нас

Ако имате въпроси може да ни потърсите или да ни пишете.

Телефон:
0887759394

Еmail:
nikolai.xman@gmail.com

Варна Шумен Разград
Image

Как действат антидепресантите в мозъка ни ?

В статията „Какво се случва в мозъка ни когато имаме паническо разстройство; депресия; генерализирана тревожност” описах най-общо разликата в мозъка на биохимично ниво при трите състояния. Как обаче, действат антидепресантите, така, че да нормализират биохимичните нарушения в мозъка и да ни накарат да се почувстваме по-добре ?

Няколко са механизмите на действие.

  1. Най-често изписваните антидепресанти, т. нар. SSRI (selective serotonin reuptake inhibitor), повишават серотонина, без да блокират или стимулират някой рецептор. Такива са например пароксетин; сертралин; циталопрам; есциталопрам и др.

Те са първото средство на избор при паническо р-во, тъй като паническите пристъпи, се предизвикват от рязко повишаване на норадреналиновата медиация в някой части на мозъка, която от своя страна се потиска от серотонин. Затова когато серотонина е нисък това повишава нораденалина в тези структури и води до панически пристъп. 

 При генерализирана тревожност, повишаването на серотонина първоначално ще влоши състоянието. Това е поради повишаването на серотонина и стимулиране на 2 и 3 тип серотонинови рецептори (5HT2; 5HT3), които повишават базисното ниво на тревожността, но в същото време стимулирането на 5HT1 серотонинови рецептори повишава настроението, самочувствието, интересите и в крайна сметка потиска тревожността (или очакването нещо лошо да се случи всеки момент). Това прави SSRI антидепресантите средство на първи избор при лечение на генерализирана тревожност. Най-добри резултати при това състояние се постигат ако SSRI антидепресант се комбинира със друг антидепресант, който потиска  5HT2; 5HT3 серотониновите рецептори, това ще насочи серотониновата медиация само към първи тип рецептори и ще се избегне повишаването на тревожността. Добър вариант е и комбинацията със транквилизатор, който ще намали първоначалната тревожност от вдигането на серотонина, но транквилизаторите не се препоръчва да бъдат приемани редовно за повече от месец. 

При истинска депресия тази група антидепресанти няма съществен ефект тъй-като при последната по-голямо значение има промяната в норадреналина. Някой автори дори изключват SSRI от групата на антидепресантите, тъй-като те нямат антидепресивен ефект.  Трябва да поясня, че тук говорим за истинска депресия, не просто да си тъжен или да нямаш настроение.

               2. анксиолитични (успокояващи) антидепресанти. Те блокират 2 и 3 тип серотонинови рецептори (5HT2; 5HT3) което намалява базисната аксиозност (базисното ниво на тревожноста), в резултат на което се усеща успокоение и при по-високи дози седаци (доспива ви се) Най-популярните в момента са миртазапин и тразодон.

При паническо р-во блокирането на 2 и 3 тип серотонинови рецептори (5HT2; 5HT3) помага серотонина да се насочи към тип 1 серотонинови рецептори. Въпреки това самостоятелното използване на този вид антидепресанти при паническо разстройство не дава добри резултати. Но комбинирането със SSRI антидепресант значително подобрява това състояние. 

При генерализирана тревожност, са особено полезни, тъй като бързо понижават напрежението, подобряват съня.

При депресии, като блокираме 2 и 3 серотониновите рецептори, серотонина действа чрез тип 1 (5HT1), а стимулирането на този тип серотонинови рецептори повишава настроението и действената активност. Така се обяснява антидепресивния ефект на тази група, макар, че рядко се изписват самостоятелно при истинска депресия, тъй като както стана въпрос, при депресиите по-голямо значение има промените в норадреналина.

  1. SSNRI (selective serotonin noradrenaline reuptake inhibitors) тази група повишава както серотонина, така и норадреналина. Към момента най-изписваните от тази група са венлафаксин и дулоксетин. Това са лекарствата – първо средство на избор при депресия. Имат ефект и при паническо р-ов, но са средство на избор след SSRI.
  2. Последната група антидепресанти на които искам да се спра е групата която понижава серотонина. Към момента има само един представител – тианептин(Coaxil). Този антидепресант има обратния на SSRI ефект – намалява нивата на серотонина и въпреки това има антидепресивен ефект. Макар, че тианептина не е първо средство на избор при депресия или паническо р-во, факта, че понижаването на серотонина има антидепресивен ефект, означава, че механизмите на депресията са много по-сложни от простото понижаване или повишаване на серотонина.

При много пациенти имаме както симптоми на тревожност, също и на депресия и панически атаки, но винаги имаме нещо което е водещо. Ето защо избора на антидепресант се прави при всеки индивидуално на базата на задълбочени познания в областта на психиатрията и психофармакологията.

Имената на примерните лекарства от различните групи са генеричните названия, вие вероятно ги познавате с търговски те им имена, които са много. Всяка фирма която произвежда дадено лекарство, например сертралин, си слага собствено търговско име, под което име лекарството се продава. Има много различни фирми които произвеждат антидепресанти съдържащи сертралин, като всяка го продава с различно име. Всички те би трябвало да са с еднакво действие. За съжаление практиката показва че това не е така. Както в супермаркета има сирене на различни фирми, като всяко едно в различна степен се доближава до истинското сирено, така е и с лекарствата.

Image

Приятелска атмосфера
за всички ваши мисли

Научете повече за нас