I agree with Terms and Conditions and I've read and agree Privacy Policy.

Sending...
Your message has been sent, thank you! Close this notice
Please try again. Close this notice

За връзка с нас

Ако имате въпроси може да ни потърсите или да ни пишете.

Телефон:
0887759394

Еmail:
nikolai.xman@gmail.com

Варна Шумен Разград
Image

Качествен преглед при психиатър

Какво означава качествен преглед при психиатър ?

Много често когато пациент влезе в кабинета ми започва с това какви лекарства е вземал и взема до момента.

Лекарствата са последното което трябва да се обсъди. Първо трябва да знаем какво му има на пациента, на какво се дължи това състояние и накрая да мислим за лечение, което не винаги е медикамент. Медикаментите са най-бързото решение на проблема и в повечето случай действително са много важни, но преди да се стигне до рецепта лекарят трябва да бъде наясно какво ще лекува. Тоест трябва да постави правилната диагноза.  Поставянето на диагнозата отнема време. Ако посетите психиатър за пръв път и след 10 мин. вече имате рецепта, това означава, че не са ви обърнали достатъчно внимание. На мен ми трябва най-малко половин час за да имам някаква идея за диагноза. На десетата минута мога да предполагам от какво страда пациента, но лечението не може да се базира на предположения.

След като сме поставили диагноза трябва да имаме стратегия за лечение. Тя може да включва медикамент или психотерапия или и двете. По някога са достатъчни само инструкции – какво да промени в начина си на живот. При всеки е индивидуално. Стратегията включва също и какво ще правим в случай, че не постигнем резултат с първоначалния подход.  Това налага пациента да се проследи поне още веднъж, а често и повече, в рамките на един месец и след това ако се чувства добре на седмият месец отново контролен преглед.

В случай, че сме включили медикамент, трябва да се обясни на пациента, кога ще настъпи ефекта и какъв ефект да очаква. Например ефекта на някой антидепресанти настъпва след третата седмица. Ако това не е обяснено, пациента ще ги спре преди да настъпи облекчение и ще започне една ненужна смяна на лекарства. Възрастни хора с деменция, понякога могат да започнат да чуват гласове, да станат възбудени и т.н. Психиатричното лечение в този случай може да ги успокои, да премахне халюцинациите.  Ако близките очакват ефекта да бъде нещо повече, например да се излекува деменцията, ще се разочароват.

Ето няколко примера защо е важен качествен преглед при качествен психиатър:

  • много състояния в психиатрията се лекуват със антидепресанти, но при различните диагнози се използват медикаменти от различни групи в различни дози и комбинации, както и с различна продължителност на лечение. Това означава, че лекарят трябва да познава много добре различните състояния в психиатрията, да познава много добре психофармакологичните медикаменти и не на последно място да ви обърне достатъчно внимание за да е на ясно какво е вашето състояние.
  • Включването на транквилизатор самостоятелно, особено от групата на бензодиазепините (диазепам, ксанакс, лексотан и др.) в дългосрочен план може да предизвика депресия, както и да влоши налична такава. Освен това към тези транквилизатори се изгражда зависимост. Изписването на бензодиазепин, които да се приемат ежедневно за повече от месец не се препоръчва. Практиката ми показва, че масово се изписват бензодиазепини като ежедневен прием, за месеци и дори години.  Спирането на тези медикаменти при изградена зависимост е изключително трудно. Понякога пациенти на които предлагам да спрат транквилизаторите ми казват „но със тези лекарства се чувствам добре”. Отговора е, че също толкова добре ще се чувствате и ако приемате хероин.
  • Включването на антидепресант самостоятелно при психоза е напълно противопоказно. Преди време имах подобен случай. Пациент отключва шизофрения първи пристъп през живота си. По някаква причина попаднал при невролог, който му изписва антидепресант, в резултат на което психозата се влоши до степен да се наложи да постъпи на лечение в психиатрия. Ако беше своевременно включен друг медикамент при този пациент, нямаше да се стигне до влизане в психиатрична болница.

Друго съществено е психиатъра, който посещавате, да е добре информиран за най-новите световни тенденции в лечението на психичните р-ва. Ако например посетите лекар над 70 годишна възраст, който не е следил новостите във психиатрията през последните 20 и повече години, той вероятно ще се ориентира добре по отношение на това какво ви има, но ще ви лекува както са лекували лекарите през осемдесетте години на миналия век. Това означава, че няма да можете да се възползвате от най-съвременните тенденции в лечението. В действителност такъв  лекари  познава новите лекарства от психофармакологията, но той се информира за тях единствено от представителите на съответните фармацевтични компании, които често го посещават и предоставените от тях материали, а тази информация е изключително комерсиална и обслужва интересите на фармацевтичните компании. Много от страничните ефекти, индикации, контра индикации се премълчават умишлено, като тази информация всеки лекар трябва сам да си я намери.

Връзка с мен
Image

Приятелска атмосфера
за всички ваши мисли

Научете повече за нас