I agree with Terms and Conditions and I've read and agree Privacy Policy.

Sending...
Your message has been sent, thank you! Close this notice
Please try again. Close this notice

За връзка с нас

Ако имате въпроси може да ни потърсите или да ни пишете.

Телефон:
0887759394

Еmail:
nikolai.xman@gmail.com

Варна Шумен Разград
Image

Трета възраст

Чести психиатрични оплаквания

Моят дядо/баща или баба/майка от известно време стана превъзбуден, гневен, страхува се, че го ограбват, чува гласа и/или вижда отдавна починали роднини. Вижда хора или животинки в къщи. Твърди, че съседите или някой друг се опитват да му навредят и т.н.

Ако забележите подобни симптоми при ваш близък, особено ако ви направи впечатление, че той вече не е същия, че се е променил е добре да потърсите помощ от психиатър. Много често подобно състояние е  част от една съдови или дегенеративна деменция, също така често се появяват след преживян инсулт или тумори в мозъка, но понякога няма никаква видима причина. В повечето случай такива пациенти са трудни за гледане поради честите гневни отреагирвания, дезорганизираното поведение, често тръгват на някъде и се губят. Близките трябва да са с тях по 24 часа, защото не знаят как могат да реагират във всеки един момент. Не винаги ще забележите така описаните симптоми, често може да ви направи впечатление единствено някаква промяна в поведението, емоциите, отношението му.

как може да помогне съвременната психиатрия в този случай ?

Единственото средство с което разполага медицината при подобни пациенти са антипсихотичните медикаменти. Нищо друго не е доказано, че може да облекчи подобно страдание.

Това което ще постигнем със съвременните психиатрични лекарства:

  1. ще престанат гневните отреагирвания
  2. ако страда от зрителни или слухови халюцинации те или ще изчезнат или ще се дезактуализират и повече няма да определят поведението на пациента
  3. ако споделя налудности, като например нереални страхове, те също ще спрат да определят поведението на пациента
  4. поведението ще стане подредено и пациента ще бъде контролируем

Всичко това ще направи вашият близък по-лесен  за гледане, ще облекчи страданието му. Малко вероятно е да започне да се грижи за себе си по същия начин както го е правил винаги до този момент, но можем да направим последните му дни пълноценни, реални, без да страда, както и да общува пълноценно с близките си.

Image

Приятелска атмосфера
за всички ваши мисли

Научете повече за нас