I agree with Terms and Conditions and I've read and agree Privacy Policy.

Sending...
Your message has been sent, thank you! Close this notice
Please try again. Close this notice

За връзка с нас

Ако имате въпроси може да ни потърсите или да ни пишете.

Телефон:
0887759394

Еmail:
nikolai.xman@gmail.com

Варна Шумен Разград
Image

Психологично развитие през пубертета

Три фази

12-14 г. големи физиологични промени свързани с началото на пубертета.

Въпросите които вълнуват юношите са свързани със физическите промени – размери, привлекателност, зрялост.

Момичетата – имат притеснения за привлекателността си, вкл. Килограми.

Момчетата – за тялото дали е достатъчно силно.

14-16 г. повишено общуване с връстница  първите опити за отделяне от родителите

Въпросите – имам ли компетенции за създаване на връзки (приятелски и интимни). Често се сравняват с връстници, което може да доведе до ниска самооценка.

Някой фактори, които могат да усложнят сексуалното развитие са свързани с емоционалното отделяне от семейството и включват емоции като – вина, страх/усещане за несправедливост, страдание, гняв, бунтарство( в този ред). Те могат да усложнят сексуалното съзряване. Поведението може да бъде изолация или възбуда.

16-19 г. започват да се правят планове за бъдещето (работя, образование, семейство), започват да се създават интимни връзки

Въпросите са свързани основно с компетенциите за създаване на интимни връзки.

Всички соматични страдания в юношеството, които са причина момчетата да са по-ниски и прекалено слаби, както и такива които се отразяват на външния вид и/или теглото при момичетата се преживяват твърде болезнено и могат да доведат до тревожно-депресивна симптоматика със всички последствия. Освен това всички соматични страдания, които възпрепятстват включването на юношата във група от връстници може да има подобни последствия. Тук могат де се включат тежки заболявания, изискващи чести хоспитализации и по-голяма зависимост от родителите.

Момчетата които се развиват по-рано обикновено са по-популярни в училище, възприемат се по-добре от родителите си, изпитват по малко чувство на вина, тревожност в тази възраст. Като възрастни те запазват лидерски качества, но често използват конвенционални решения на проблемите което лимитира възможностите им.

Момчета които съзряват по-късно: по малко популярни сред връстници, по-негативно мнение от връстници и възрастни, по-ниско самочувствие, по-висок риск от тревожно-депресивно р-во в тази възраст.  Като възрастни тези момчета показват по-голяма жажда за знание, по-голяма креативност при разрешаване на проблеми.

За разлика от момчетата, на момичетата, които съзряват по-рано се гледа по-негативно от възрастни и връстници, по-рано започват да водят сексуален живот и имат по-голям риск от нежелана
бременност. По ранното съзряване при момичетата се съпътства от по-некачествени връзки, по-висок риск от тревожно-депресивни р-ва, когато станат млади възрастни. Момичетата,
които съзряват по-късно имат по-голям шанс да завършат висше образование.

Всяка година 1 000 000 тинейджърки в САЩ забременяват, от които половината раждат. Това са 18% от жените в САЩ родили за пръв път. В сравнение със жените станали майки в по-късна възраст, родилите през юношеството са с по-голям риск: да останат с ниско образование, по-нисък стандарт, по-голям риск от тревожно-депресивни р-ва. По-малка вероятност да останат със бащата на детето си.

Image

Приятелска атмосфера
за всички ваши мисли

Научете повече за нас