I agree with Terms and Conditions and I've read and agree Privacy Policy.

Sending...
Your message has been sent, thank you! Close this notice
Please try again. Close this notice

За връзка с нас

Ако имате въпроси може да ни потърсите или да ни пишете.

Телефон:
0887759394

Еmail:
nikolai.xman@gmail.com

Варна Шумен Разград
Image

Какво се случва в мозъка ни когато имаме паническо разстройство; депресия; генерализирана тревожност ?

В статията „Каква е разликата между паника – тревожност – депресия” представих симптомите които различават тези три състояния. Какво обаче се случва в мозъка при депресия-паника или тревожност и защо е толкова важно да се различават тези състояния ?

Един от основните невротрансмитери отговорен за емоциите е серотонина. Когато нивото на серотонин се повишава се чувстваме тревожни, обратно когато нивото се понижава се чувстваме по-спокойни, подтиснати. Има няколко типа серотонинови рецептори, чрез които действа серотонина в мозъка. Когато се стимулират 2 и 3 тип рецептори (5HT2; 5HT3), например, чрез повишаване на серотонина, от някой антидепресанти, това повишава тревожността.  Обратно – когато същите рецептори са подтиснати, например чрез по-ниски нива на серотонина или от блокирането на рецепторите с някой антидепресанти, тогава сме по-спокойни. Друг вид серотонинови рецептори – тип 1 (5HT1), когато са подтиснати това води до безпомощност и депресия, както и повишава риска от поява на панически пристъп.  Обратно – стимулирането на този вид серотонинови рецептори има антидепресивен ефект и понижава риска от панически пристъпи. 

Друг вид невротрансмитер, който има отношение към емоциите е норадреналина. Последния има по-голямо значение към депресивните симптоми отколкото серотонина. Най-общо повишаването на норадреналина във физиологични граници има стимулиращ ефект, повишава действената активност, докато понижаването води до депресия. Освен това рязкото повишаване на норадреналина във някой структури на мозъка е причината за паническия пристъп. Норадренергичната медияция в тези структури се подтиска от серотонинови рецептори – тип 1 (5HT1) и затова когато последните са с понижена активност, например от ниски нива на серотонин, това води до повишаване на норадреналина и поява на панически пристъп. 

И един хормон, който искам да спомена – това са стероидните хормони. Последните се отделят от кората на надбъбречната жлеза, като нивото им се повишава значително при стрес. Те повишават напрежението, имат значение за справяне в извънредни ситуации. Тези хормони освен това потискат тип 1 серотониновите рецептори (5HT1),  което със времето може до причини депресия. С други думи ако дълго време имаме по високи нива на стероидните хормони, например сме изложени на ежедневен стрес или приемаме стероидни хормони инжекционно (например с цел бързо натрупване на мускулна маса), това за момента ще ни направи по напрегнати, като с времето ще доведе до депресия.

В действителност биохимичните механизми в мозъка са много по-сложни от описаните, но ако се спра подробно ще стане прекалено научна статия, което не ми е цел.

Както виждате биохимичните механизми при депресия, генерализирана тревожност и паническо р-во са различни.

Ако много добре познаваме антидепресантите, с тяхна помощ можем да потиснем едни рецептори и да стимулираме други и по този начин да подобрим състоянието на нашите пациенти. За да направим това трябва много добре да се ориентираме в състоянието на пациентите. Биохимичните нарушения в мозъка при паническо р-во, депресия и генерализирана тревожност са различни, което означава, че и подходите при лечението на тези състояния ще са различни. Ако например, пациент с паническо р-во го лекуваме както се лекува  генерализирана тревожност, това може да увеличи честотата на паническите пристъпи. Ето защо точната диагноза е изключително важна. Освен това е важно да се познават много добре различните групи антидепресанти, защото не всички са подходящи за паническо р-во, депресия или генерализирана тревожност.

Image

Приятелска атмосфера
за всички ваши мисли

Научете повече за нас