I agree with Terms and Conditions and I've read and agree Privacy Policy.

Sending...
Your message has been sent, thank you! Close this notice
Please try again. Close this notice

За връзка с нас

Ако имате въпроси може да ни потърсите или да ни пишете.

Телефон:
0887759394

Еmail:
nikolai.xman@gmail.com

Варна Шумен Разград
Image

Лекуват ли транквилизаторите ?

Транквилизатори са лекарства които успокояват, наричат се още анксиолитици (лизиращи тревожността). За момента най-популярните лекарства от тази група са бензодиазепините и Хидроксизинов хидрохлорид (атаракс; неуролакс)

От бензодиазепиновата група вероятно познавате: Bromazepam (лексотан), clonazepam (ривотрил, клонарекс), Diazepam, Alprazolam (ксанакс), Lorazepam (лорапам), clorazepat (транксен) и др.

Атаркса е лекарство от групата първо поколение антихистамини, (противоалергични), като се използва неговия страничен ефект да седира (успива), поради което е получил индикация „симптоматично лечение на тревожност при възрастни”. Атаракса предизвиква едно усънено състояние, което не облекчава съществено  симптомите на тревожност или депресия. По тази причина не е препоръчително да се разчита на него при подобни състояния.

По отношение на бензодиазепините. Най общо действието им се дължи на стимулиране на гама-аминомаслената киселина, това е най-силния инхибиторен (потискащ) невротрансмитер в мозъка. Когато стимулираме този невротрансмитер, чрез приемане на бензодиазепин, чувството е успокоение и при по-високи дози може да ни се доспи. От легалните лекарства няма по-силно успокоително.

Какво е приложението на бензодиазепини при паническо разстройство, депресия и генерализирана тревожност ?

Паническо р-во приемането на бензодиазепини при паническо разстройство самостоятелно, ежедневно не се препоръчва. В дългосрочен план те могат да улеснят появата на панически пристъпи. Такива лекарства могат да се приемат единствено при нужда, по време на панически пристъп или в началото(първите около 10 дни) от започването на SSRA или SSNRI антидепресант. Всъщност пациентите със паническо разстройство, приемащи дълго време бензодиазепин наистина не усещат панически пристъпи, но това е защото транквилизаторите потискат симптомите, а не намаляват честотата на пристъпите. Това е все едно когато си болен от пневмония да вземеш парацетамол, който ще ти свали температурата, това ще те накара да се почувстваш по-добре, но далеч не означава, че си излекувал пневмонията. Освен това поради появата на толеранс към бензодиазепините, се налага да се приемат все по-високи дози, за да се постигне същия ефект. 

Депресия  бензодиазепините като фармакологична група са „депресанти на централната нервна система”. Като такива при дългосрочно приемане могат да предизвикат депресия. Както при паническото р-во така и при депресия приемането на бензодиазепини самостоятелно, ежедневно не се препоръчва. Могат да се приемат само при нужда, ако се чувствате тревожен, напрегнат, както и първите около 10 дни от включването на SSNRI антидепресант.

Генерализирана тревожност  при това заболяване има най-голям риск от злоупотреба със бензодиазепини, както и с алкохол. Не случайно споменавам алкохола, защото вредата да се наливате с алкохол или да се нагълтате със бензодиазепини е същата. Бензодиазепините много бързо водят до успокоение, тоест веднага облекчават симптомите на генерализираната тревожност, но това успокоение е само докато действа лекарството, поради което риска от често приемане при това състояние е много голям. Индикациите за приемане на бензодиазепини при генерализирана тревожност са същите както при паническо р-во и депресия.

На всички ви стана ясно, че транквилизаторите са медикаменти, които се вземат само при нужда, в никакъв случай не се приемат ежедневно за дълъг период от време. Според един от най-авторитетните гайдлайни в света ”The Maudsley Prescribing Guidelines” бензодиазепини се приемат редовно за не повече от месец.

Как могат да ви навредят бензодиазепините при дълга, ежедневна  употреба ?

Както описах по-горе, при паническо разстройство, тази лекарства могат да улеснят поява на панически пристъп. При депресия, могат да задълбочат симптомите на безразличие, липса на мотивация и енергия.

Най-опасно обаче е привикването към тези лекарства.

Ако сте вземали висока доза, например 6 или повече таблетки за 24 часа, то на третата седмица ще имате изградена физическа зависимост и спирането в този случай ще стане толкова трудно колкото спирането на хероин или алкохол, като освен това може да получите епилептични припадъци или делир, когато се опитате да спрете приема на бензодиазепин.

Ако сте приемали дълго време по-ниски дози, с времето спирането им, повече или по-малко, ще ви направи твърде напрегнат, всичко ще ви дразни, ще чувствате главоболие, безсъние, ако имате някакви хронични заболявания, те ще се обострят, което ще ви накара да продължавате приема на тези лекарства.

Лечението на зависимост към бензодиазепини е много по-трудно отколкото лечението на паническо р-во, депресия или генерализирана тревожност.

За съжаление практиката ми показва, че тези лекарства се изписват прекалено често за дълъг период от време. Всеки месец приемам в кабинета си по няколко пациенти които вземат бензодиазепин в продължение на месеци и за съжаление са им изписани от лекар.

В никакъв случай не вземайте редовно лексотан; ривотрил; ксанакс; диазепам; транксен; лорапам или др. от тази група за повече от месец, дори да ви го е изписал лекар !!!

(изключение прави епилепсията при която клоназепама (Rivotril) се прилага редовно като противоепилептично лечение, но и там последния не е първо средство на избор.)

От друга страна, приемането на подобни лекарства само при нужда, когато се чувствате напрегнат, но не и за безсъние, е полезно и безопасно. Освен това при включване на антидепресант от групата на SSRI или SSNRI е почти задължително да се включи и бензодиазепин през първите дни. Това помага да избегнете първоначалното напрежение, което ще се появи с включването на тези антидепресанти.

И в заключение – лекарства от психофармакологията трябва да се изписват единствено от лекар психиатър, който да ви отдели достатъчно време. Не се доверявайте на други специалисти, например невролози, психолози или леля Пенка от четвъртия етаж. Всички те са добри специалисти, но в тяхната област.

Image

Приятелска атмосфера
за всички ваши мисли

Научете повече за нас